Amsterdam, september 2009 – Bas van der Lans (21, derdejaars Interactieve Media) be-dacht de Rooie Rollala, een rollator die bejaarden uit hun isolement, en samen aan de koffie moet brengen.
Video van de Interactieve Rollala demo (2008):
Klinkt als een datingbureau voor bejaarden. Hoe werkt het?
“Nou, datingbureau klinkt wat ordinair, zo is het niet bedoeld. Maar, ja, het komt er wel op neer dat ik bejaarden aan elkaar wil koppelen. Ik heb mezelf dan ook de vraag gesteld: hoe kun je door middel van Interactieve Media het probleem vereenzaming van ouderen oplossen? Nou, via Rollala dus. De rollator waarmee be-jaarden bij elkaar op de koffie kunnen. Op de rollator zit een knop waarmee ze dat kunnen aangeven.”
Een koffieknop?
“Door op de knop van de Rollala te duwen, maken ze bekend dat ze een koffiedate willen. Via mijn site geef ik uitleg hoe Gerda bij Leo (beiden fictief) op bezoek kan voor een kopje koffie. Op die manier probeer ik ze uit hun isolement te halen. Met een TomTom wijst de rollator de weg.”
En als Bep de koffie van Gerda niet te drinken vindt? Of Leo een enge rollatorman blijkt?
“Er zit ook een soort telefoontje bij, waarbij ze van tevoren even kunnen bellen en de situatie inschatten. Krijgen ze er geen goed gevoel bij, dan kunnen ze de afspraak afzeggen. Maar ik moet inderdaad het privacy- en veiligheidsgedeelte nog beter uitwerken.
Hoe komt een 21-jarige op dit idee?
“Ik heb zes jaar in de keuken en de receptie van een bejaardenhuis gewerkt. Daardoor had ik honderd opa’s en oma’s, want ze zagen me als ideale kleinzoon. Ze vertelden hun hele levensverhaal en daaruit bleek dat ze steeds eenzamer waren geworden. Die verhalen deden me echt wat.”
Staan de zorgverzekeraars al te trappelen?
“Nee, op dit moment is het puur nog een idee. Het is ook nog geen doel, maar een middel om de discussie aan te zwengelen. Zie het als een conversation starter.” (AV)
Bron: Hogeschool van Amsterdam, Havana #4 2009
Zowel de Hogeschool van Amsterdam als Hogeschool Rotterdam hebben over project Rollala geschreven. Ook heeft het project een Golden Dot Award gewonnen in 2009.