Na honderden uren onderzoek en meer dan drie jaar activiteit in de blockchain wereld ben ik eruit: EOS.io heeft als eerste de grote uitdagingen die Bitcoin en Ethereum klein houden opgelost (zoals schaalbaarheid, fees en stroomverbruik). de afgelopen maanden heb ik stap voor stap mijn portfolio verplaatst van Bitcoin en Ethereum naar dit project, lees hier dé 7 redenen waarom meer dan 70% van mijn crypto portfolio bestaat uit EOS.io.
Ik ben sinds 2014 zo enthousiast over blockchain, als dat ik was over WordPress toen ik het ontdekte in 2007.
Waar WordPress door toegankelijkheid het gat tussen programmeurs, creatieven en ondernemers ‘dichtte’, brengt EOS de meest gebruikersvriendelijke blockchain voor ondernemers, creatieven en investeerders.
Dé 7 redenen waarom mijn portefeuille voornamelijk uit EOS.io bestaat:
- Juiste Mensen in ‘t Team
- Toekomstbestendige Visie
- Werkende Oplossingen voor Huidige Blockchain Uitdagingen
- Eindelijk écht Decentraal
- Eerlijkste ICO tot nu toe
- Slim als Investeringen
- Zelfs het Logo is Interessant
Eerst een video met de founders die een toekomst schetsen op basis van blockchain-technologie aan de hand van Uber: EOS and the Era of Decentralized Autonomous Communities (14 min):
#1 – Juiste Mensen in ‘t Team
Voordat ik concreet de technologie bespreek eerst het team achter EOS. Alleen zij al zijn voor mij reden genoeg om me comfortabel te voelen bij mijn positie in EOS.io.
De open-source software ‘EOS core’ wordt ontwikkeld door Block.One. Deze stichting fungeert als vehikel om funding op te halen om de EOS core als autonome en open-source software te ontwikkelen.
Drie hoofdspelers bij Block.One zijn:
- Daniel Larimer (CTO) – de technische eindbaas – heeft twee andere ondernemingen in de Top 100 Blockchain-projecten staan: Bitshares (decentrale exchange) and Steemit (social media platform).
- Brendan Blumer (CEO) – ondernemer die zijn eerste onderneming runde op zijn 15e en hiervoor o.a. een internetbureau bezat.
- Brock Pierce (inmiddels niet meer inhoudelijk betrokken) – invloedrijk investeerder in de blockchain wereld die onder andere co-founder is van Blockchain Capital (Coinbase, Kraken, Civic, …) en voorzitter van de Bitcoin Foundation.
Daarnaast werkt Block.One samen met serieuze clubs developers die al op elkaar ingespeeld zijn (zoals Object Computing); zo kan in een hoog tempo ontwikkeld worden (ontwikkelingen zijn te volgen in de EOS.io Github, EOS is immers Open Source).
#2 – Toekomstbestendige Visie
Voordat ik praat over de 1-jaar durende ICO en de ongelooflijke hoeveelheid cash die dat dagelijks bij Block.One in het laatje brengt is het belangrijk stil te staan bij de mindset van de Block.One leiders.
Dan Larimer en Brendan Blummer hebben geen geld nodig. Zoals Brock Pierce, waren ze multimiljonair ver voordat EOS in beeld was. Dan Larimer was een crypto-voorvechter lang voordat jij en ik voor het eerst hoorde over blockchain.
EOS is een technisch en ideologisch vervolg van Dan’s eedere projecten Bitshares and Steemit. EOS bouwt voort op wat deze projecten technisch al voor elkaar hebben:
- Enorme hoeveelheden transacties per seconde – Bitcoin en Ethereum kunnen nu in een gunstig geval tot tientallen transacties per seconde aan, EOS daarentegen doet er gemakkelijk honderdduizenden, waarmee het wél de schaal van een Visa, MasterCard of Facebook aan kan (belangrijk, immers: een Like is ook een transactie)
- Gebruikersvriendelijker dan Bitcoin en Ethereum – zoals leesbare adressen en GEEN fees).
- Totale onverandelijkheid – niets (zoals berichten, contracten, … ) kan 100% verwijderd worden, hoogstens later gewijzigd. Lees hier hoe dat in de praktijk werkt bij sociaal netwerk SteemIt.
EOS claimt een DOA (Decentralized Autonomous Organisation) te zijn, ook wel DAC (Decentralized Autonomous Company), zoals in 2013 zelf door Dan Larimer beschreven:
“Think of a crypto-currency as shares in a Decentralized Autonomous Corporation (DAC) where the source code defines the bylaws. The goal of the DAC is to earn a profit for the shareholders by performing valuable services for the free market. With this goal in mind set out to maximize shareholder value at every stage as you design the bylaws that govern operation of the DAC.”
Bitshares is een decentrale exchange, Steemit een decentraal sociaal netwerk/blog platform. EOS doet de gooi naar het zijn van een volledig open-source decentraal besturingssysteem.
Opsommend: ik zie EOS als een mix van Bitcoin’s initiële ideologie (decentraal, on-stopbaar, en ongecensureerd), Ethereum’s concept (smart-contracts) in combinatie met Werkende Oplossingen voor huidige Blockchain uitdagingen (#3) zoals schaalbaarheid, fees en immens (en onnodig) stroomverbruik.
#3 – Werkende Oplossingen voor Huidige Blockchain Uitdagingen
EOS is niet cool omdat het nieuw is of kleine verbeteringen t.o.v. huidige coins kent. EOS is cool omdat het werkende oplossingen biedt voor DE huidige Blockchain uitdagingen. Het is dé basis voor productie-klare omgevingen.
EOS heeft o.a. oplossingen voor:
- Giga-stroomverbruik (zoals nu bij o.a. Bitcoin en Ethereum het geval is) (!)
- Blocksize issues
- Fees voor ‘simpele’ gebruikers bij het doen van transacties
- Netwerk-aanvallen (mogelijk omdat het grootste deel van BTC en ETH door slechts een paar mensen gemined worden)
- Inefficiënte smart contracts
- Pijnlijke forks
Met haar oplossingen maakt EOS decentralisatie krachtiger, meer toegankelijk en beter passend in een bewegende wereld dan ooit:
- DPOS – je hebt mogelijk gehoord van Proof of Work (PoW, dit maakt dat Bitcoin en Ethereum zoveel stroom verbruiken) en Proof of Stake (PoS). EOS werkt met Delegated Proof of Stake (DPOS, ook bedacht door Dan Larimer), een systeem waar coin-houders de mogelijkheid hebben te stemmen op block producers. Er zijn in totaal 21 block producers. Het zijn er niet teveel zodat we ze kunnen identificeren, maar het zijn er genoeg zodat centralisatie achterwege blijft. Dit is extreem belangrijk, want bij huidige decentrale ecosystemen gaat dit mis: Bitcoin’s netwerk wordt bijna geheel gedraaid door 15 pools (samenwerkende miners), waarvan 5 pools 75% van de hashrate beschikken. Bij Litecoin en Ethereum gebeurt hetzelfde: voor al deze blockchains geldt dat 3 pools samen over meer dan 51% of the hashrate beschikken; centralisatie dus.
- Accounts – In plaats van werken met superingewikkelde en lange adressen, is het met EOS mogelijk zelf adressen te kiezen. Sterker nog: binnen EOS kan je straks werken met domeinen en subdomeinen zoals “@Pensioen.BasAccount”. Dat maakt het een stuk begrijpelijker!
- Rollen en Permissions – Deze feature is extreem krachtig; out of the box lost EOS alles rondom data en data-delen op. Stel dat je een afbeelding wilt opslaan op de blockchain met een service zoals IPFS (decentraal alternatief voor HTTP). Je kan dan precies instellen wie toegang heeft en welk account toestemming heeft welke actie uit te voeren, precies zoals in een file manager op Windows of OS X. Nu begrijp je beter waarom EOS een besturingssysteem is :-).
- Sandboxing – letterlijk staat in het whitepaper: ‘When an unstoppable application acts in an unpredictable manner, “a blockchain using EOS.IO software allows the block producers to replace the account’s code without hard forking the entire blockchain. Similar to the process of freezing an account, this replacement of the code requires a 17/21 vote of elected block producers”.’ een eerlijke manier om fraude op te lossen, zónder te forken (zo’n fork was eerder bij Ethereum gedaan, toen een grote diefstal plaatsgevonden had).
Een overzicht van alle features vind je in het technische whitepaper.
#4 – Eindelijk Schaalbaar!
Met een aantal verbetering, forks en off-chain toevoegingen kan elke blockchain de eerdergenoemde features aannemen. Echter: op één vlak verslaat EOS alle competitie vanuit het doosje al: de capaciteit om op één thread 100.000 transacties per seconde te doen, en tot wel 1.000.000 tx/sec parallel.
Momenteel kan zelfs een simpel kattenspelletje het hele Ethereum-netwerk laten vastlopen (dat netwerk kan maximaal 100 tx/sec aan, maar in de praktijk komt het neer op 20 tx/sec).
En dat is niet alleen met Ethereum zo, dit probleem is hetzelfde op bijna alle andere huidige blockchains. Ethereum is op moment van schrijven de hoofdspeler als het gaat om smart-contracts en heeft dus een forse uitdaging met schalen. Hoe kunnen we de decentrale applicaties van morgen draaien als de infrastructuur de transacties niet aankan?
Paypal doet ongeveer 200 tx/sec, Visa rond de 2.000 tx/sec met pieken van 4.000 tx/sec. Twitters activiteit en Facebook’s status updates gaan om 500 à 1.000 transacties per seconde.
Decentrale social media en betaalverkeer zullen dus niet kunnen draaien op het huidige Ethereum netwerk, en wél op het EOS netwerk.
Wil je meer weten over Ethereum versus EOS.io? Mijn suggestie is om deze video van Ivan on Tech te kijken:
#5 – Eerlijkste ICO tot nu toe
Om er zeker van te zijn dat iedereen in de wereld mee kan doen aan de EOS ICO verspreidt Block.One de tokens (per juni 2018: coins) over een periode van 341 dagen. Hoewel dit de meest inclusieve ICO tot nu toe is (iedereen kan meedoen, niemand hoeft te laat te zijn) was er de eerste weken veel kritiek op deze methode.
Veel populaire ICO’s verkochten in seconden uit, wat jou als investeerder geen tijd geeft om gedegen je onderzoek te doen. EOS.io geeft elke dag 2.000.000 van haar 1.000.000.000 tokens uit. Elke dag (tot ergens in juni 2018) kan je meedoen.
Een 1-jaar durende ICO lijkt lang in eerste opzicht, maar nu we nog maar een paar maanden weg zijn van de lancering voelt het volstrekt degelijk.
Zo is er genoeg tijd geweest om een sterke community te bouwen van ontwikkelaars, om aandacht van investeerders te trekken én om projecten die op de EOS-software gaan bouwen te ondersteunen. De beta (testnet) draait al 2 maanden en je kan op elk moment inspringen. Als je het interessant vindt: lees dit of bekijk de officiële website.
Als je je afvraagt wát je nou eigenlijk hebt als je EOS-tokens bezit (“dit is dé vraag die je je bij ELKE crypto-investering af moet vragen, JIJ OOK!”) behalve een speculatieve belegging. Komt ‘ie:
Met het houden van EOS tokens (die straks de coins zijn), heb je daadwerkelijk een stukje van het project in handen straks na lancering. Block.One zal niet de eigenaar of baas van EOS zijn. Zij leveren de open-source software en iedereen is in de gelegenheid om zijn eigen versie van de software te draaien op een eigen netwerk.
Het ding is – en dat is wat het juridisch én ideologisch zo slim maakt – ontwikkelaars voelen zich aangetrokken financieel betrokken te zijn bij het project (als in: tokens hebben) omdat wanneer competente ontwikkelaars de blackchain lanceren met de ICO-tokens, zij bij lancering in één keer onderdeel zijn van een ecosysteem met een omvang van vele miljarden (uitgedrukt in $ of €).
Om de huidige ICO verder te ondersteunen, kan (en zal) Block.One partneren met een aantal relevante projecten die op het EOS-platform gaan draaien, bijvoorbeeld door middel van airdrops (op alle actieve EOS-adressen worden dan een aantal tokens geplaatst). Eén van de eerste projecten die een airdrop aan EOS-houders doen is de decentrale variant op Wikipedia, genaamd Everipedia. Als EOS tokenhouder ben je dus straks niet alleen onderdeel van het EOS project, maar ook gedeeld eigenaar van innovatieve dapps op het netwerk!
Begin januari maakte EOS bekend dat ze van de tot dusver opgehaald 1,7$ mld. 1$ mld. investeren in ICO’s op het EOS-platform (!). Grote kans op een vliegende start dus voor de eerste projecten.
#6 – Slim als Investeringen
Gekeken naar de distributie: alles in de EOS-software is bedacht om economische belangen van block-producers, token-houders en gebruikers in ieders belang op elkaar af te stemmen. Block-producers worden financieel gecompenseerd voor rekenkracht en token-houders fungeren als nodes. Zij zijn eigenaar van de bandbreedte (zoals het aantal transacties / seconde die mogelijk zijn). Zij slaan de blockchain op én hebben stem-kracht naar rato het aantal EOS tokens. Het EOS-netwerk is gratis voor de ‘simpele’ gebruikers (de bots of mensen die transacties doen). Gebruikers moeten tenminste genoeg EOS hebben om de informatie die nodig is voor hun account op te slaan.
Samengevat: transacties worden gratis verwerkt door de block-producers, die beloond worden door middel van token supply inflatie (naar rato van de ingebrachte rekenkracht, 0% tot 5% op jaarbasis).
Omdat het niet alleen gaat om Proof of Stake, maar om Deligated Proof of Stake, hebben block-producers niet alleen een technische en economische functie, maar ook een sociale. Omdat de 21 block-producers degene zijn die overeenstemming moeten hebben om het gedrag van het netwerk te wijzigen (wijzigingen gelieerd aan specifieke accounts, bijvoorbeeld bij fraude, of basis-functionaliteit van het platform). De block-producers moeten overeenstemming hebben om wijzigingen door te voeren d.m.v. stemming.
Lang verhaal kort: hoe eerder je EOS-tokens aanschaft, hoe meer je er krijgt voor je inleg en hoe meer impact je straks kan hebben op wat waarschijnlijk een complete gedecentraliseerde community is. Meedoen is een belangrijke schakel worden in iets dat groter (en meer gebruiksklaar) is dan alles wat tot nu toe op blockchain is gedaan.
Tijdens het schrijven van dit artikel is er ongelooflijk veel gaande bij EOS. De derde versie van het testnet is zojuist gelanceerd, de CEO van Bithumb werkt nu voor EOS, TomorrowVentures en Mike Novogratz doen mee aan het VC programma, en verschillende ICO’s zijn in de maak, interesse en prijs gaan consistent omhoog en Weiss Ratings gaf EOS een B-rate (zie [Note] hieronder).
[Note] – Weiss Rating is een traditioneel beoordelings-agency die beleggingen vooraal beschouwt op basis van duurzaamheid. Conclusie van hen: ‘EOS is a BUY and that this asset is “[p]robably stable even in an adverse business or economic environment“‘.
#7 – Zelfs het Logo is Interessant
Jawel – nerd-modus AAN – het is een geometrisch briljante Chestahedron (7-zijdige polygon):
Notes:
- Ik liep al weken met het idee om een artikel zoals deze te schrijven, tot ik vanmorgen artikel ‘7 Reasons Why EOS is the Next Big thing’ tegenkwam door FlipHodl. Dit artikel is een vrij vertaling van die uiteenzetting.
- Dit artikel is absoluut GEEN beleggingsadvies. Investeer alleen met middelen die je bereid bent volledig te verliezen. Crypto’s worden veel gebruikt voor SCAM’s. Garantie dat een coin 100% veilig is heb je NOOIT.
Ik ben benieuwd naar jouw portefeuille, je EOS.io positie én je visie op Blockchain op de lange termijn.
Plaats je reactie onder de LinkedIn-post én tag andere geïnteresseerden.
Aan de slag met Blockchain?
Sparringpartner, redactionele input of een spreker nodig over het ontwerp?
Mogelijk kan ik je helpen. Waar ben je naar op zoek?
[gravityform id=”3″ title=”false” description=”false” ajax=”true”]