Hard promises, soft promises: uitleg Bitcoin, Blockchain en Smart Contracts

De materie omtrent Crypto currencies, smart contracting, Bitcoin en Blockchain is even complex als fascinerend. In 2014 realiseerde we bij Van Ons ons eerste Bitcoin platform. Dit was een affiliate platform. Inmiddels zijn onder andere alle grote consultancy partijen, banken en verzekeraars aan het snuffelen aan de technologie.

In deze video – zeer actueel – worden Bitcoin, de Blockchain en de verschillen met betalingen zoals we ze nu doen helder uiteengezet. Autonomie versus autoriteit.

Hard Promises, Soft Promises: Promoting Autonomy instead of Authority

Uitleg Bitcoin

Bitcoin is een vorm van elektronisch geld, en tevens de naam van de opensourcesoftware die is ontworpen om dit te gebruiken. Het is een van de eerste implementaties van een concept genaamd cryptocurrency oftewel cryptografisch geld, dat voor het eerst in 1998 beschreven werd door Wei Dai op de cypherpunks-mailinglist, en geïmplementeerd in 2009 door Satoshi Nakamoto (pseudoniem van een onbekende persoon of groep).

Lees ook: 7 redenen waarom EOS de ‘WordPress’ onder de Blockchains is!

Uitleg Blockchain

Een blockchain (soms in het Nederlands vertaald als blokketen) is een gedistribueerde database die een gestaag groeiende lijst bijhoudt van data-items die gehard zijn tegen manipulatie en vervalsing. Zelfs de beheerder van nodes kan deze gegevens niet vervalsen. Dit komt door het gedistribueerde systeem. Binnen dit systeem vindt er gegevensuitwisseling en verificatie tussen de nodes plaats. Dit gebeurt door middel van een consensus. Met een blockchain kan ervoor worden gezorgd dat een derde partij niet nodig is om de betrouwbaarheid van een transactie te waarborgen.

Uitleg Smart Contracts

Wat maakt Bitcoin zo interessant voor banken en verzekeraars? Onder andere de smart contracts technologie:
“Smart contracts are computer protocols that facilitate, verify, or enforce the negotiation or performance of a contract, or that make a contractual clause unnecessary. Smart contracts usually also have a user interface and often emulate the logic of contractual clauses. Proponents of smart contracts claim that many kinds of contractual clauses may thus be made partially or fully self-executing, self-enforcing, or both. Smart contracts aim to provide security superior to traditional contract law and to reduce other transaction costs associated with contracting.” – Wikipedia

Smart Contracts zijn dus contracten zonder tussenkomst van bank, verzekeraar en andere autoriteiten.

Simpel voorbeeld van een Smart Contract

Met de tool Smart Contract heb ik een simpel voorbeeld van een Smart Contract gemaakt, met logica als volgt:
Als mijn website in de Nederlandse versie van Google op een specifiek moment resultaat 1, 2, 3, 4 of 5 staat, dan betaal ik de SEO-specialist bedrag X

Voorbeeld Smart Contract
Voorbeeld Smart Contract

Bij Van Ons houden we de Bitcoin en Blockchain nauwlettend in de gaten en bouwen we steeds vaker proof-of-concepts op Crypto-technologie.

Lees ook: Blockchain Introductie: Ontdek in 3 Uur de Basics van Blockchain!

Experimenteren met Bitcoin of Blockchain? We helpen je graag!

[gravityform id=”3″ title=”false” description=”false”]

Plaats een reactie